Предпазните съоръжения на шест общински обекти, поверени на ОП „Спортни имоти“, не отговарят на изискванията на наредбата за мълниезащитата на сгради, външни съоръжения и открити пространства. Поради това предприятието се нуждае от 52 586 лв., за да инсталира активна мълниезащитна система на Градски стадион, Спортен комплекс „Ялта“, Спортен комплекс „Локомотив“, тенис кортовете в Парка на младежта, хостел „Липник“ в Николово и сградата на бившия Техникум по зърнопреработване и зърносъхранение „Асен Златаров“. 
За всяко съоръжение ще бъде издаден технически паспорт, включително лабораторно замерване и сертификат от акредитиран орган.
Предложението за увеличаване на бюджета на общинското предприятие с нужните за такава инвестиция средства ще бъде разгледано на предстоящата сесия на Общинския съвет. Едва ли има някакви съмнения, че то ще бъде одобрено на фона на живия спомен за трагичния инцидент през лятото на миналата година. През август мълния порази две деца на стадион „Дунав“ и едното от тях - Венци, остана завинаги на 11 години. Тогава съвместната инспекция на Община Русе, РДНСК и външни експерти констатира редица пропуски в безопасността на обекта.
Сега от доклада на директора на ОП „Спортни имоти“ Лъчезар Иванов относно констатирана необходимост от изграждане на активна мълниезащита става ясно, че стадион „Дунав“ далеч не е единственият с пропуски по отношение на безопасността. И за корекция наистина е крайно време, защото сезонът на гръмотевичните бури вече е почти дошъл.