Сдружение „Дишай, Русе“ е изготвило ново отрицателно становище относно инвестиционното предложение за изграждане на инсинератор за изгаряне на медицински отпадъци в Гюргево. 
Категорична позиция в този дух за пореден път изрази и кметът Пенчо Милков, който изпрати ново становище по темата до министъра на околната среда и водите Юлиян Попов.
Екоактивистите призовават и Министерството на околната среда и водите отново да отговори с позиция „против“ в поредната процедура, по която могат да се подават възражения до петък, 15 март. До тази дата обосновани възражения може да направи и всеки русенец, изпращайки становището си на имейл адреса на МОСВ [email protected].
„Дишай, Русе“ възразява срещу липсата на указания от страна на МОСВ за подаване на становища от заинтересованата русенска общественост. Отговорът от румънската страна на предишни възражения са получени още на 15 февруари и публикувани на сайта на министерството, но това не бе съобщено на русенци от нито една институция. Според сдружението това е нарушение на правилата за предоставяне на обществен достъп до процедурата по извършване на екологична оценка.
Русенската общественост се противопоставя на изграждането и предполагаемата дейност на такова съоръжение. Не са дадени никакви гаранции за качеството на въздуха и не са ясно обосновани прогнозираните замърсявания от всички промишлени източници за града, заявиха от „Дишай, Русе“.
„Предвиждането за разработване на план за миризмите в хода на издаване на екологично разрешително показва, че към настоящия момент не е извършено обстойно обследване и анализ на потенциалните вещества, които ще се отделят в атмосферния въздух, техните концентрации, респективно влиянието им и периметъра на разсейване. Също така не са предложени конкретни превантивни мерки за ограничаване замърсяването на околната среда. Аналогично, не са представени превантивни мерки с цел недопускане и ограничаване риска от възникване на аварийни ситуации, пише в становището на Пенчо Милков.
Той подчертава, че в предоставената от румънска страна информация не се съдържа конкретика и не се внасят допълнителни разяснения спрямо съдържанието на коригирания Доклад по ОВОС за проекта - „Отговорите съдържат предимно извадки от текстове от Доклада по ОВОС, но не дават уточняваща информация в подкрепа на направените проучвания“. Според него както докладът по ОВОС за проекта, така и дадените отговори по направените забележки не разглеждат в детайли различните въздействия върху околната среда при възможни неблагоприятни сценарии, които могат да възникнат в хода на експлоатация на инсинератора. „В тази връзка е определен като минимален рискът от нарушаване на нормалната експлоатация на инсинератора, респективно на неговото оборудване и елементи, което може да доведе до нарушаване на технологичния процес и отделяне на нерегламентирани емисии“, отбелязва Милков. Според него не е разгледан задълбочено рискът от приемане на отпадъци със състав и качество, различен от изискуемия, пропуски в тяхното временно съхранение и др., които могат да доведат до отклонения в процеса, вида и количеството на отделяните емисии във въздуха.
„Предвид гореизложеното считам, че представената допълнителна информация не доказва обоснован минимален риск от отделяне на емисии в атмосферния въздух в трансграничен контекст“, обобщава кметът. 
Против изграждането на инсинератор в Гюргево се подписаха над 7500 русенци, бяха организирани протести и в Русе, и в Гюргево. Декларация против изграждането на инсинератор за изгаряне на болнични отпадъци в Гюргево гласува и Общинският съвет. Проектът обаче продължава да се движи по начертаната процедура.